12-05-15

Workshop Straatfotografie

Alvorens een aantal blogjes over de afgelopen lente-periode te gaan schrijven, even iets heel anders. Ik vind het altijd leuk om eens een nieuwe uitdaging te proberen op fotografie-gebied. Toen ik een uitnodiging kreeg voor een workshop straatfotografie, had ik meteen zo iets van "ja, dat ga ik doen".

En niet zo maar straatfotografie, maar in de trend van Vivian Maier. Voor wie het niet weet, hier beknopt wat informatie over haar: 

Vivian Dorothea Maier (New York, 1 februari 1926 - Chicago, 21 april 2009) was een Amerikaanse straatfotografe. Zij werd geboren in New York maar bracht een groot deel van haar jeugd in Frankrijk door. Na haar terugkeer naar de Verenigde Staten werkte Maier eerst in New York maar vanaf 1956 gedurende veertig jaar voornamelijk in Chicago. Daar werkte zij meestal als nanny. De kinderen waar Vivian Maier op paste beschrijven haar als een filmcriticus, een socialiste, een feministe, een vertel-gewoon-hoe-het-is type. Ze droeg vaak een mannenjas, mannenschoenen en een flinke hoed. Ze had bijna altijd een camera bij zich.

In die jaren nam ze meer dan 150.000 foto's, voornamelijk van mensen en de architectuur van New York, Chicago en Los Angeles. Maar zij reisde rond 1960 ook naar andere delen van de wereld.

Maiers werk bleef tijdens haar leven onbekend en veel van haar fotorolletjes bleven onontwikkeld. Kort voor haar dood werden enige dozen met daarin haar bezittingen gekocht op een veiling. Een historicus en verzamelaar uit Chicago, John Maloof, onderzocht de foto's en begon scans van Maier's fotografische negatieven vanaf 2009 op het web te publiceren. Hierop volgden al snel positieve kritieken en ontstond er verdere interesse in haar werk. Maiers foto's zijn tentoongesteld in de Verenigde Staten, Europa en Azië en zijn in vele artikelen in de gehele wereld besproken. Over haar leven en werk zijn de laatste jaren boeken geschreven en documentaires gemaakt.

(bron: Wikipedia)

Vivian Maier had een camera waar ze van boven af in kon kijken. Zo kon ze ongemerkt foto's maken. Wij deelnemers aan de workshop hebben zo'n camera niet. Maar met een kantelbaar display en daarbij "schieten" vanaf borsthoogte kom je een heel eind.
Enfin, genoeg inleiding, onderstaand laat ik wat resultaten zien. 


Fietsers in het Vondelpark. 
Het "mee trekken" is nog best lastig en moet nog wel wat meer geoefend worden.

Girls talk in het Vondelpark

Max Euweplein


Eerst een foto van wat grotere afstand, en steeds een beetje dichter bij.
Leidseplein.

Entertainment op het Leidseplein.

Even wat eten, Leidsestraat.

Wachten op de tram, Leidseplein.

Reizigers, Centraal station.


Mindervaliden, voetgangerspontje IJ.

Vivian Maier maakte vaak foto's van haarzelf spiegelend in een raam. 
Bij de Starbucks maken wij een groepsfoto op deze manier. 
Dikke lol en de mensen binnen bij Starbucks voelden zich wel bekeken.

Ook in de trend van Vivian Maier heb ik de foto's omgezet naar zwart-wit, wat bij straatfotografie het beeld soms wel rustiger maakt. En zoals ook zij vaak deed, heb ik de foto's vierkant gemaakt.

Het was bijzonder leuk om te doen. Zelf vond ik het wel lastig om met de camera op borsthoogte in het display te kijken, ik vind de zoeker toch makkelijker. 

***

9 opmerkingen:

 1. Dit is wel even heel iets anders Annemarie, maar wel leuk om te doen lijkt mij.
  Juist als de mensen niets in de gaten hebben maak je de mooiste foto's.
  Ook heel mooi voor zwart wit gekozen, staat echt heel mooi.
  Mijn favoriet is foto 7, de man op het bankje met zijn telefoon bezig, superplaat.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je het er prachtig van afgebracht!!! En zwart/wit past zo fantastisch goed bij straatfotografie. De contrasten zitten goed evenals de composities. Puik werk!
  Van mij krijg je alvast een 10/10!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat een leuk idee om aan z,on workshop mee te doen. maar je laat zo wel hele leuke ideeën zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke blog en een heel goed resultaat. Zo anders als natuurfotografie. Dat omzetten naar zwart wit is ook het eerste waar ik aan denk bij straat fotografie. Verder heb je een mooi beeld geschetst van een stukje amsterdam, de foto's van de mensen op de bankjes spreken mij het meest aan. Ook de fietsers (meetrekken) vind ik erg leuk. Had een van de mensen het nog door dat ze op de foto gezet werden? Dat vind ik zelf zo lastig bij straatfotografie, ik durf het nooit zo, omdat ik bang ben dat mensen het niet willen. Hoe zit het trouwens bij dit soort foto's met portretrecht? Ik zou zelf toch niet graag mijzelf in zo'n serie terug zien (tenzij ik er leuk op sta :-) )
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita, door via je display te fotograferen kun je het wat onopvallender doen. Ik ben er in Keukenhof ook mee bezig geweest en die toeristen zijn zo druk, die hebben het echt niet door. Maar ik kan me je gevoel van "niet durven" best voorstellen hoor. De man op het bankje op het Leidseplein had me echt wel door, maar vond 't blijkbaar prima. Maar alles bij elkaar heb ik er wel lol in.

   Verwijderen
 5. Leuk om eens iets anders te doen. Toevallig zag ik een paar weken terug een documentaire over Vivian Maier, erg bijzonder.
  Ik vind de foto's erg leuk! Vooral de foto's 2 en 10 mooi. 11 vind ik wel duidelijk minder dan de rest van de serie, niet een heel charmante foto. Verder erg goed gedaan!
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het best met je eens hoor w.b. foto 11. Maar feit is wel dat de straten vol zijn met dit soort typetjes. Ik heb in dit blog betere en wat mindere foto's geplaatst omdat het een workshop was en ik ook even moet zoeken naar de juiste toon, dit is toch iets heel anders als natuurfotografie.

   Verwijderen
 6. Leuk en leerzaam om af en toe een even iets heel anders te doen met de camera.
  Een interessant blog heb je gemaakt van de straatfotografie. De serie doet het goed in zwart/wit en een mooie variatie in situaties. Het is een onderdeel van de fotografie waar ik me nog nooit aan heb gewijd, maar ik kan me voorstellen dat je er lol in had om te doen.
  Ik weet niet of ik het zelf ooit ga doen, maar het is in ieder geval een inspirerend blog!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leek me een hele leuke ervaring als ik je foto's zo zie Annemarie :-)
  Foto 4 van die fietsster vind ik echt heel erg mooi, maar ook de omzetting naar zwart/wit geeft een heel mooi beeld vwb straatfotografie. Mooie uitdaging en heel leuk uitgevoerd.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen