08-09-15

Dagje boomkikkers fotograferen

Afgelopen zaterdag zat ik al vroeg in de auto om naar het mooie Drenthe af te reizen. Na twee-en-half uur rijden, waarvan merendeel in de stromende regen, bereikte ik mijn plaats van bestemming. Waar dat precies was ga ik hier niet verklappen. We verzamelden voor de workshop boomkikkers fotograferen bij een gezellig restaurant midden in het dorp en onder het genot van koffie en appeltaart kregen we informatie over de boomkikkers, het gebied waar we naar toe zouden gaan en tips over het fotograferen.

En zowaar, bij straf windje maar het was droog en de zon probeerde te schijnen, reden we het dorp uit om even later een prachtig natuurgebied in te wandelen. Dit gebied is normaal gesproken niet toegankelijk. 

Vandaag ben ik blij met het feit dat ik mezelf kort geleden een tweede camera-body cadeau heb gedaan. Dat scheelt mij veel wisselen van objectief. Vandaag maak ik zowel foto's met telezoom 270 mm, op de autofocus omdat handmatig scherp stellen met dit objectief niet zo lekker gaat, en met een macrolens 90 mm. Met het macro-objectief stel ik eigenlijk alles handmatig scherp en met behulp van live-view kan ik heel gericht mijn scherpstelpunt bepalen. Ik heb geen statief gebruikt.

Na de natte koude vrijdag hebben de boomkikkers vandaag behoefte aan warmte, en het duurt niet lang of we zien de eersten al zitten. Ik zal eerst wat foto's plaatsen hoe je ze vaak in de Bramenstruiken kunt vinden. Omdat de mede-deelnemers dit blog ook lezen, plaats ik wat meer foto's dan normaal gesproken. 
Relaxen op een tak van een Bramenstruik, dit is een volwassen exemplaar.

Met hun vijftig tinten groen gaan ze prachtig op in hun omgeving. Maar als je ze eenmaal hebt ontdekt zie je er steeds meer.

Ze zijn gewoon prachtig.

Kijk naar die zuignapjes aan hun pootjes.

Kortom, je kunt je er de hele dag mee vermaken.

Als ik één ding niet wist, is het dat Boomkikkers ook vervellen. Op bovenstaande fotoserie gebeurt het. De kikker blaast zich op en schuurt met z'n pootjes langs z'n lijf. Ze openen hun bek om zich uit hun oude huid te werken. Dit duurt één tot twee minuten. Deze foto's heb ik met de telezoom genomen en m'n camera ingesteld op continue beeldjes maken. Meestal ben ik daar niet zo tevreden over omdat ik net een beetje scherpte mis. Maar met deze foto's ben ik wel blij en het moment was zowiezo bijzonder.

Wat ik zelf ook prachtig vind, is het grote gouden oog.

Met deze foto sluit ik het gedeelte over de Boomkikkers af.

Er was meer te beleven in dit natuurgebied. Onderstaand een kleine greep uit de overige foto's:

Ringslang.

Sluipvlieg.

Groene Stinkwants.

Levendbarende Hagedis.

Klokjesgentiaan.

Parnassia.

Mooie mosvorming op sommige stenen.

Wilde Peen.

En hiermee sluit ik dit lange blog af. Het was een mooie, leerzame en gezellige dag met volop gelegenheid om te fotograferen.

***

11 opmerkingen:

 1. Schitterende blog, nog nooit de boomkikker kunnen fotograferen, ben zeer onder de indruk.
  Groetjes
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een bijzonder mooie serie, dit is echt genieten hoor. Een boomkikker heb ik ook nog nooit voor mijn lens gehad. De opnamen 33/34 van de slang, vind ik echt schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie van de boomkikkers, vooral de reeks van de geeuwende kikker vind ik erg leuk. De ringslang is echt top, wat een gave foto's heb je daarvan kunnen maken. Ook de flora staat er prachtig op, mooi zacht gefotografeerd.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super leuke serie van de boomkikkertjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alleen voor de boomkikkers had je niet naar Drenthe hoeven gaan, want tegenwoordig lukt het in de AWD ook prima. Leerzaam kan de dag wel zijn, nieuwe contacten leggen is ook waardevol.
  Geeuwende kikkertjes zijn heel leuk, ik heb het nog niet kunnen fotograferen. De ringslang is wel een hele mooie bonus.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig Annemarie! Je hebt een mooie serie kunnen maken van de boomkikkertjes. De ringslang en de muurhagedis vind ik ook erg mooi gefotografeerd. Daarnaast vind ik de gentiaan en parnassia er prachtig op staan.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou dat was toch zeker de moeite waard om richting Drenthe te gaan. Mooie serie van de boomkikker en bijzonder dat je het vervellen kon vastleggen, ik had er nog nooit van gehoord dat ze dat deden. Heel fraai ook de ringslang en het hagedisje (is het trouwens niet een levendbarend hagedisje?). Mooi ook de bloemetjes en de mosjes, ik kan me voorstellen dat je heel tevreden terugkijkt op deze dag.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Coby over de hagedisjes. Ik haal ze altijd een beetje door elkaar en als je op google afbeeldingen gaat zoeken ben ik lang de enige niet die daar last van heeft. Ik heb het veranderd. En jij woont echt in een super prachtige provincie waar ik zeker terug ga komen. Groetjes

   Verwijderen
 8. Prachtige serie! Het moet een erg succesvolle workshop zijn geweest. Heb ooit daar een slangen workshop gedaan, ook zeer de moeite waard.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De slangenworkshop heb ik twee jaar geleden gedaan, ook erg interessant ja. Zeker voor zo'n held op sokken als ik, als het over slangen gaat.

   Verwijderen
 9. Prachtige foto's van de boomkikker Annemarie, erg mooi om te zien.
  De ringslang is superrrrrrrr
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen